zondag 14 oktober 2012

Macaron

De macaron is het meest fashionable koekje dat er is. De beauties bestaan uit twee luchtige koekjes van eiwit en suiker, met daartussen een laagje vulling naar keuze. Zelf maken is makkelijker dan je denkt. Dit recept is voor 48 halve macaronkoekjes (24 hele koekjes). 




Wat heb je allemaal nodig?
Voor de macaron:
2/3 kop amandelmeel

1 1/2 kop poedersuiker

3 eiwitten op kamertemperatuur

5 theelepels suiker

1 theelepel vanille-extract


Voor de vanillevulling:
100 gr boter
100 gr poedersuiker
1 vanillestokje, merg
1 zakje vanillesuiker



Wat moet je allemaal doen?
Voor de macarons:
Verwarm de oven voor op 280º. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en gebruik een mixer om ze half stijf te slaan. Voeg beetje bij beetje de theelepels suiker toe. Mix het mengsel verder tot er glanzende stijve pieken ontstaan als je de mixer optilt. Voeg de helft van het amandelmeel toe en 'vouw' het voorzichtig in het eimengsel. Let op dat je het mengsel niet plat roert, waardoor je veel lucht verliest. Voeg zodra de eerste helft amandelmeel is opgenomen de tweede helft toe. ‘Stomp’ het mengsel tot het de consistentie heeft van gesmolten lava. Schenk het deeg in een spuitzak met een opening van een 2 centimeter. Spuit rondjes van ongeveer 5 cm doorsnee op vellen bakpapier (spuit ze tenminste 5 cm van elkaar). Sla twee of drie keer met het bakpapier op het aanrecht (hou vast met twee handen), zodat de topjes uitvloeien en kleine cirkels vormen. Laat de macarons 30 minuten drogen. Plaats de vellen bakpapier in de oven en bak de koekjes 15-18 minuten. Ze zijn klaar als de buitenkant net hard is. 




Voor de vulling:
Klop voor de vulling de boter, poedersuiker, het merg van het vanillestokje en het zakje vanille suiker met de handmixer. Als de vulling glad is, vul je de spuitzak ermee en spuit een kleine punt crème op een halve maracoon.
Druk de andere helft er zacht erop.



Als je een kleurrijke macaron wilt maken, doe dan een paar druppels kleurstop bij het beslag en meng dat er goed doorheen. Zo kun je alle kleuren macarons maken die je maar wilt.


X- Kelsey


bron

2 opmerkingen:

  1. Ik heb het een jaar geleden voor het eerst geproefd. Best lekker! Wil het ook wel een keer klaar maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ze zijn super lekker en het recept hierboven is heel makkelijk na te maken.

    BeantwoordenVerwijderen